4 december 2019

Heerlense sportverenigingen richten Maatschappelijke Coöperatie ‘Samen Winnen’ op

Op 3 december richten zeven Heerlense sportverenigingen de maatschappelijke coöperatie ‘Samen Winnen’ op. Een unieke samenwerking tussen zowel buiten- als binnensportverenigingen. Reden van de oprichting is dat deze verenigingen gezamenlijk gaan inkopen en aanbesteden.

De coöperatie start met twee projecten. Het eerste project betreft het gezamenlijk inkopen van materialen en kleding. Aanleiding van dit project is een BOSA-regeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die regeling houdt in dat, als verenigingen minimaal € 25.000 investeren zij 20% subsidie ontvangen. Door samen te werken komen de verenigingen aan dit bedrag en kunnen zij een gezamenlijk subsidieaanvraag indienen bij het ministerie. Hans Meessen van Club de Petanque: “door als clubs samen te werken op inkoop hebben we allemaal profijt van de BOSA regeling van het ministerie”.

Het tweede project is het verduurzamen van de sportaccommodaties. Zes verenigingen doen mee aan het project Verantwoord Verduurzamen van gemeente Heerlen en Huis voor de Sport Limburg. Gemeente Heerlen biedt buitensportverenigingen de kans om een inventarisatieonderzoek van hun accommodatie te laten doen. Door de uitkomsten van dat onderzoek worden nu gezamenlijk de eerste aanbestedingen op het gebied van duurzaamheid gedaan. Naast gezamenlijk inkopen van energie, worden slimme meters aangeschaft en wordt de binnenverlichting vervangen door ledverlichting. Cristan Segers, die vanuit Huis voor de Sport Limburg de clubs heeft begeleid, “op een gezamenlijk investering van € 22.000,- besparen de clubs samen jaarlijks ruim € 11.000,- op energiekosten. Dat is een fantastisch resultaat!”

Gemeente Heerlen heeft het proces om te komen tot de maatschappelijke coöperatie ‘Samen Winnen’ gefaciliteerd. “Afgelopen jaar is bij ons de vraag gekomen vanuit de verenigingen om samen te werken om zo in aanmerking te komen voor de landelijke BOSA-regeling. Wij als gemeente zijn blij dat de verenigingen elkaar gevonden hebben”, zegt Martin de Beer, wethouder Sport van de gemeente Heerlen. “Nu de coöperatie een feit is kunnen ook andere verenigingen uit Heerlen zich aansluiten en meedoen aan de projecten en Samen Winnen in Heerlen.”

Meer informatie:
Cristan Segers
Huis voor de Sport Limburg; www.hvdsl.nl
06-21044927
c.segers@hvdsl.nl

Actueel

Maatschappelijke Dienst Tijd Sport

meer lezen >

Meer over sport in Heerlen

Lees hier meer achtergrondinformatie over sport in Heerlen.

meer lezen >

In de spotlight

Nieuw in Heerlen : Verenigingsondersteuning

meer lezen >