Heerlensche Schaakvereeniging

Dat schaken de koningin van de denksporten is, zal niemand ontkennen, het spel heeft iets buitengewoon fascinerends. Velen willen dan ook de beginselen van het schaken leren of zich in deze denksport nog verder bekwamen. Rob Brunia (Pedagoog) Cor van Wijgerden (onderwijsdeskundige) hebben daartoe een uitstekende leermethode ontwikkeld, die zeer in de belangstelling staat in binnen en buitenland.

Deze methode wordt de stappenmethode genoemd en leert de jeugd volgens een uitgekiende opbouw echt schaken. De methode die is in eenvoudig taalgebruik gesteld, zodat aspirant schakers vanaf een jaar of zes er zelfstandig mee aan het werk kunnen.

De verschillende onderwerpen die aangeboden worden, zijn opgebouwd analoog aan de ontwikkelingspsychologie van het kind.

In verschillende stappen ( tot nu toe zijn er zes in boekvorm verschenen) worden kinderen op met didactisch verantwoord bedoelen we onder meer dat de stof van makkelijk naar moeilijk en consistent is opgebouwd. Naast de geheugensteunen ( een korte, puntige, met voorbeelden gelardeerde samenvatting van de les ) kan de nieuwe vaardigheid ingeoefend worden, door de diagrammen op verschillende niveaus op te lossen.

Het aardige van de schaaksport is dat je automatische je hersenen traint. Concentratie, het visualiseren van problemen die er nog niet zijn, je fantasie gebruiken, beslissingen nemen, onder tijdsdruk, praktisch bezig zijn en je geheugen trainen, studeren en zo kunnen we nog even doorgaan. De schaaksport, de schaakkunst, kan gebruikt worden als hersengymnastiek. Dat is de achterliggende gedachte van deze groots opgezette leermethode van Brunia en Wijgerden.

Secretaris Heerlensche Schaakvereeniging.

Jan Schoffelen

Actueel

Maatschappelijke Dienst Tijd Sport

meer lezen >

Meer over sport in Heerlen

Lees hier meer achtergrondinformatie over sport in Heerlen.

meer lezen >

In de spotlight

Nieuw in Heerlen : Verenigingsondersteuning

meer lezen >