Wil jouw vereniging, tijdens openingstijden van de vereniging, meer betekenen voor de omgeving? Lees dan onderstaand bericht of bekijk dit filmpje en neem contact op met Thijs van Veen (tvanveen@alcander.nl) of Raoul Kleijntjens (r.kleijntjens@heerlen.nl).
Bijna 1 op de 4 Nederlanders kampt met maag-, darm- of leverproblemen. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat zo'n 15.000 mensen daar in 2017 aan zijn overleden. "Mensen vinden het moeilijk om over dit soort problemen te praten." Daarnaast zijn er ook mensen met blaasproblemen. 1 op de 3 vrouwen krijgt blaasproblemen boven de 40 jaar. Bij mannen ontstaan klachten naarmate ze ouder worden.
Deze problemen belemmeren veel mensen om er op uit te gaan en activiteiten te ondernemen. Denk hierbij onder andere aan het bezoeken van een stad, winkelen een terrasbezoek, bewonersactiviteiten, sporten en of sportevenementen bezoeken. Een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau toont aan dat een tekort en een slechte toegankelijkheid van toiletten de grootste barrière vormt voor mensen met een fysieke beperking om deel te nemen aan de samenleving zoals zij willen. De corona pandemie met al haar beperkingen heeft dit ook nog eens extra bevestigd.
In Heerlen vinden wij het belangrijk dat iedereen ongeacht een beperking in de samenleving mee kan doen. Binnen de lokale inclusie agenda ‘Iedereen voor Elkaar!’ werken wij samen met medewerkers en externe partijen. Bewustwording en bejegening zijn onderdelen binnen de lokale inclusie agenda die een belangrijke rol spelen.
Heerlen is sinds april 2022 aangesloten bij de HogeNood app. Deze app toont mensen via de smartphone de route naar het dichtstbijzijnde toilet. In de app staat ook welke toilet voorzieningen er beschikbaar zijn. We hebben binnen dit jaar al ruim 25 locaties toegevoegd aan de HogeNood app. Dit willen we graag verder uitbreiden. Onlangs heeft Heerlen STAND-BY toestemming gegeven om de buurtpunten aan de HogeNood app toe te voegen. Hier zijn we uiteraard heel erg blij mee. We willen ons netwerk verder uitbreiden.
Hoe gaan we te werk?
Studenten van de Hogeschool Zuyd worden vanuit het Preventiecentrum Gezondheid en Welbevinden ingezet. Zij toetsen namens de gemeente Heerlen toiletten en voeren met contactpersonen van een sportvereniging het gesprek. Ervaringsdeskundigen van het Inclusie Platform Heerlen, mensen met een beperking, zullen hen regelmatig begeleiden en ondersteunen. Studenten combineren zo theorie met praktijk. Studenten en ervaringsdeskundigen leren ook van elkaar. Sluit een sportvereniging bij de HogeNood app aan, dan kunnen ze zelf de locatie met alle informatie opvoeren, wijzigen en eventueel weer verwijderen. De gemeente hier indien gewenst ook bij helpen.
Wij zouden het enorm waarderen wanneer de locatie van uw sportvereniging aan de HogeNood app wordt toegevoegd. Uiteraard gaan de studenten en gemeente discreet met de gegevens om.
Hoe mooi zou het zijn als het toevoegen van een sportlocatie in de HogeNood app bijdraagt dat mensen, die nu nog wegblijven, deze gaat bezoeken. Het verlaagt hopelijk ook voor mensen de spreekwoordelijke drempel om andere bewoners te ontmoeten en of aan activiteiten deel te nemen.
Heeft uw naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kunt u uiteraard contact opnemen (r.kleijntjens@heerlen.nl).