29 november 2021

Update coronamaatregelen vanaf 28 november

Er zijn afgelopen vrijdag nieuwe coronamaatregelen afgekondigd met vergaande consequenties, ook voor sport- en beweegaanbieders zoals sportverenigingen, zwembaden en fitnessclubs. De maatregelen zijn ingegaan op zondag 28 november 2021 om 05.00 uur.

De maatregelen van 13 november (Update corona en sport m.i.v. 13 november) en 24 november ( Update coronamaatregelen m.i.v. 24 november) blijven gehandhaafd.

Daarbovenop komen de volgende maatregelen:

  • Er geldt een sluitingstijd voor alle binnen- en buitensportsportaccommodaties tussen 17.00 en 05.00 uur;
  • Individueel buiten sporten in de openbare ruimte na 17.00 uur is gewoon mogelijk;
  • Georganiseerd buiten sporten na 17.00 uur is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand.
  • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan;
  • Topsporters mogen wel trainen en wedstrijden spelen na 17.00 uur. Zonder publiek;
  • Voor publieke binnenruimtes van sportlocaties, zoals sportkantines, kleedkamers en toiletten, is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar;
  • Bij verplaatsing binnen een locatie waar een CTB geldt, is het dragen van een mondkapje verplicht. De 1,5 meter afstand geldt te allen tijde. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn;
  • Zwembaden zijn dicht tussen 17.00 en 05.00, ook voor zwemles. Voor de rest, houd 1,5 meter afstand. Hierdoor kunnen minder mensen binnen zijn (100% van de 1,5 metercapaciteit kan gebruikt worden of 1 persoon per 5 m2)

Financieel

Het ministerie van VWS geeft aan dat de eerdere ingezette regelingen om de financiële consequenties van deze COVID-19 maatregelen te compenseren, weer gebruikt zullen worden. Vooralsnog geldt tot het eind van dit jaar. Het gaat daarbij o.a. om de TASO (sportverenigingen) TVS (gemeenten voor kwijtschelding huur) en SPUK IJZ (ijsbanen, zwembaden).

  • Voor wat betreft de kwijtschelding van huren van de gemeentelijke sportaccommodaties in Heerlen; Hierover zal het college een besluit moeten nemen. Zodra er meer bekend is ontvangt u informatie.

Dringend beroep op CTB-controle

NOC*NSF, sportbonden en ook de gemeente Heerlen roepen de verenigingen dringend op om het CTB goed te controleren. Ook het checken van een geldig ID-bewijs hoort bij deze controle. Voor binnenruimtes op sportlocaties is vanaf 18 jaar een CTB verplicht.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid adviseert buitensportverenigingen dat, wanneer zij de CTB-controle bij bijvoorbeeld de kleedkamers niet kunnen organiseren, deze binnenruimten dan gesloten te houden.

Nuttige links en contacten

Voor informatie over de maatregelen en specifieke protocollen en vragen en antwoorden, verwijzen we u naar de websites van Rijksoverheid, NOC*NSF en de sportbond(en).

Actueel

Sportcafé Ondernemende sportaanbieders Heerlen een succes!

meer lezen >

Meer over sport in Heerlen

Lees hier meer achtergrondinformatie over sport in Heerlen.

meer lezen >

In de spotlight

Nieuw in Heerlen : Verenigingsondersteuning

meer lezen >